بررسی عملکرد دو ساله وزارت نیروی محرابیان/ دستاوردسازی بجای عملگرایی/ بی برنامگی وزارت نیرو در بخش برق
یادداشت مدیرمسئول: سوم شهریور دو سال قبل، علی اکبر محرابیان بعنوان وزیر نیروی دولت سیزدهم رای اعتماد گرفت. وزاتخانهای که ابتدا قرار بود علی آبادی مدیرعامل وقت مپنا و معاون اسبق وزارت نیرو بر صندلی آن تکیه زند، ولی رئیسی با شرط و شروطهای علی آبادی کنار نیامد تا سکان یکی از مهمترین وزارتخانههای خدماتی ایران به تیمی برسد که تقریبا هیچ سابقه قابل ذکری در صنعت آب و برق نداشتند.
طنز ماجرا اینجاست عباس علی آبادی که تمام سابقه اش در صنعت برق بوده را به وزارت صمت میبرند و علی اکبر محرابیان که تمام تجربه اش در وزارت صمت بوده را به وزارت نیرو میفرستند تا هر دو در هردوجا با مشکلات عدیده ای مواجه شوند.
علی اکبر محرابیان با برنامهای پا به وزارت نیرو گذاشت که جزئیات آنرا در خبری با عنوان "برنامه وزیر نیروی پیشنهادی دولت سیزدهم" منتشر کردیم و بد نیست بعد از دو سال دوباره مروری بر آن داشته باشید. قبل تر در خبری با عنوان "علی اکبر محرابیان کیست؟ / واکاوی ابعاد شخصیتی و مدیریتی محرابیان" به محرابیان و سوابق و رفتار وی پرداخته شده بود.
محرابیان آمد و با خود تیمی به وزارت نیرو آورد که نه تنها تخصصی در حوزههای انتصابی نداشتند که حتی از لحاظ مدیریتی و توان اجرائی از مدیران فعلی صنعت آب و برق ضعیفتر و ناتوانتر بودند. محرابیان در برق ترجیح داد از همایون حائری، آرش کردی و مصطفی رجبی مشهدی استفاده نماید و حتی پیشاهنگ بازنشسته را دوباره به برق حرارتی برگرداند تا مدیریت ارشد برق ایران دست نخورده باقی بماند. وجه مشترک همه مدیران ارشدی که ماندگار شدند در این بودکه فرمانپذیر تیم محرابیان شده و برای ماندن در این سمتها تقریبا هیچ اختیاری در عزل و نصبها و تصمیمات مهم ندارند.
برخلاف مدیریت ارشد برق ایران، محرابیان و دفتر وزیر تا توانست مدیران استانی صنعت برق را تغییر داد. در بازه چندهفته ای بیش از ۳۰ مدیر برق استانی در شرکتهای توزیع و برق منطقهای را تغییر داد و ابتدا سراغ افرادی رفت که سمت و سوی سیاسی آنها باب میل آنها نبود. محرابیان با این تغییرات پیامی شفاف را به صنعت برقیها داد که حاضر است تخصص را فدای ایدئولوژی نموده و در برخی از انتصابات حتی از افرادی استفاده کرد که خوشنام نبودند تا شعار مبارزه با فساد از همان ابتدا به محاق رود.
وی با شعار احداث ۱۰ هزار مگاوات نیروگاه تجدیدپذیر و ۲۵ هزار مگاوات نیروگاه گازی و حرارتی پا به وزارت نیرو گذاشت. در عرصه تجدیدپذیرها از ابتدای دولت سیزدهم تا امروز کمتر از ۲۵۰ مگاوات نیروگاه به ظرفیت تولید برق کشور اضافه شده که بیش از نصف این ظرفیت نیز در زمان دولت دوازدهم شروع به احداث شده بود. کمانی که هیج سابقهای در حوزه تجدیدپذیرها نداشت در بدو ورود به سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهره وری انرژی برق تصمیمات عجولانه و غیراصولی گرفت که موجب شد چند ماه این صنعت در رکود بسر برد. البته در حوزه ایجاد زیرساختهای سرمایه گذاری اقدامت نسبتا خوبی انجام شد که خرید ارزی برق تجدیدپذیر و راه اندازی تابلو سبز بورس انرژی از مهمترین آنها بود. البته طرح هایی مانند خرید تضمینی ریالی بسست ساله و نیروگاههای حمایتی با شکست مواجه شد. در بخش بهره وری معتقدم عملکرد دولت سیزدهم بهتر از دولتهای قبلی بوده و با اینکه هنوز دستاورد قابل ذکری نداشته اند، اما بهره وری بیشتر از قبل مورد توجه قرار گرفته است.
در حوزه تولید برق حرارتی در دولت سیزدهم از احداث ۷۰۰۰ مگاوات نیروگاه جدید در دو سال گذشته صحبت میشود که همگی از نیروگاههای شروع شده در دولت دوازدهم بوده و عملا دستاوردی برای محرابیان محسوب نمیشود. تیم رسانهای محرابیان که در پی دستاورد سازی برای دولت سیزدهم هستند چنان بر این توهم ۷۰۰۰ مگاوات تاکید کرده اند که خودشان هم بر این باورند واقع این نیروگاهها در طی دو سال گذشته شروع و به بهره برداری رسیده اند.
شاید مهمترین دستاورد محرابیان که در عرصه عمومی برای دولت سیزدهم قابل شوآف بوده، ولی در میان کارشناسان و اهل فن اتفاقا خطرناک قلمداد میشود انتقال خاموشیها از بخش خانگی به صنعت بوده است. کمبود بیش از ۲۰ هزار مگاواتی برق ایران باعث شده تا خاموشی صنایع به دو روز در هفته برسد و خسارتها و تورم ناشی از آن با تاخیر به مردم تحمیل گردد.
در حوزه منابع انسانی در دوره محرابیان انحرافات مهم و غیراصولی رخ داده است. وی تا توانسته نیروهای سفارشی و بدون آزمون وارد این صنعت کرده که اثرات آن این روزها ملموستر است. تیم همراه و رفقای محرابیان چنان با حرص و ولع در حال بهره برداری که شرایط ایجاد شده و ویژه خواریهای خاص هستند که گویی آخرین سمت و فرصت کاری آنهاست. بارها به استخدام های فله ای و خارج از ضابطه وزارت نیرو بعنوان یکی از مصادیق بارز ایجاد یاس در جامعه دولتی برق بعنوان ویترین تبعیض و پخمه سالاری پرداخته شده ولی گوش شنوایی بر این هشدارها نیست.
حقوق و مزایای پرسنل و رفاهیات آنها به پایینتر حد خود در تاریخ صنعت برق (نسبت به قدرت خرید) رسیده است. کاهش بودجه عمومی برق موجب شده تا صنعت برق به دوران ریاضتی خود وارد شده و اعتراضات به شرایط حقوقی در صنعت برق افزایش یافته است. محرابیان وعده تبدیل وضعیت کارکنان پیمانی، شرکتی و حجمی را فریز کرده و بلاتکلیفی همچنان ادامه دارد. وی در انتهای سال گذشته دستورالعمل تبدیل وضعیت نیروهای بالای ده سال سابقه را تدوین کرد، ولی نتوانست آنرا عملیاتی کند و بجز وعده تبدیل وضعیت ایثارگران در حوزه منابع انسانی دستاوردی نداشته است. موج مهاجرت نخبگان از صنعت برق به خارج یا شرکتهای غیر وزارت نیروی در پژوهشگاه، برق حرارتی، شرکتهای تابعه و وابسته صنعت برق در دو سال گذشته رشد چشم گیری پیدا کرده و هنوز هم ادامه دارد.
یکی از وعده های اساسی وی، شفاف سازی و مقابله با فسادبود که در این خصوص هرچه بگوییم از طنز ماجرا کم میکند.
دولت سیزدهم در سال حمایت از دانش بنیانها وعدههای فراوان داد. همه مدیران تا توانستند در این حوزه مصاحبه و وعده دادند اما نه اکوسیستم فناوری و دانش بنیان برق چیزی احساس کرد و نه حمایت ملموسی از این شرکتها شد. این مهم باید توسط پژوهشگاه نیرو راهبری میشد که بدلیل ضعف مدیریتی پژوهشگاه و تیم مرکز رشد این دستگاه، سیاست گذاریها به خارج از این ارگان منتقل و آنها صرفا در قامت کارمند اجرایی به پیاده سازی تصمیمات خارجی پرداخته و اختیاری در تدوین سیاست گذاریهای کلان نداشتند.شایان ذکر است آمارهای ارائه شده در حوزه حمایت از دانش بنیانها یکی از مهمترین دستاوردسازیهای وزارت محرابیان بود. در بخش آموزش برق؛ دولت سیزدهم با قبل تفاوتی نداشت و ادغام موسسه آموزش صنعت آب و برق و پژوهشگاه نیرو همانطور که قبلا نیز پیش بینی شده بود این حوزه را زمینگیر کرد.
بخش خصوصی در دولت سیزدهم فقیرتر از قبل شد و میزان بدهکاری وزارت نیرو به بیش از ۱۱۰ همت رسید. تشکلهای بخش خصوصی محافظه کارتر از همیشه در حال مماشات با دولت سیزدهم هستند و تقریبا صدایی از آنها در نمیآید. اعتراض صنایع مختلف به خاموشیها بیشتر از بخش خصوصی نیرو بود و رونق نمایشگاههای این صنعت چنگی به دل نزد. البته بخش خصوصی متاثر از شرایط اقتصادی کلان مملکت بوده و سهم قابل توجهی از رکود حاکم بر صنعت برق ریشههای کلان سیاسی اقتصادی دارد، اما آنچه که قابل توجه است عدم برنامه عملیاتی و زمان بندی شده برای خروج از بحران کشنده بدهکاریهای کلان وزارت نیرو است.
با آنکه موضوع پایان نامه محرابیان که اتفاقا مهمترین رزومه برقی اش قلمداد میشد و در زمینه اقتصاد برق تدوین شده بود، اما اقدامات وی نتوانست اقتصاد برق را سرو سامان دهد. حرکتی که قبل از محرابیان و در زمان اردکانیان شروع شده و در مجلس قانون شده بود در دوره وی عملیاتی شد و بخشی از درآمد صنعت برق از صنایع انرژی بر را افزایش داد. وی تلاش کرد صنایع را مجبور به احداث نیروگاه خود تامین نماید که در این حوزه ادعا شده بیش از ۱۲ هزار مگاوات نیروگاه احداث خواهد شد که بنظر میرسد در سالهای آتی بخش از آن به شبکه برق وصل گردد.
در حوزه سیاست خارجی برق، تصمیات اتخاذ شده تاثیر قابل توجهی در کسب و کار برقیها یا تامین انرژی پایدار و ایجاد منطقهای جهت تبدیل شدن به هاب انرژی نداشت. محرابیان تلاش کرد سیاست خارجی برق را موتور برقراری ارتباطات بیزینسی و بازرگانی در کشورهای همسایه نماید، اما بدلیل تحریمها و مشکلات ناشی از انزوای ایران این مهم محقق نشده است. ایران پول صادرات برق به عراق را تهاتر کرده و حتی کشوری مثل پاکستان در تحریمها حاضر به مراودات مستقیم مالی جهت تبادل انرژی با ایران نشده است. خبرهای متنوع و پرسروصدای رفقای محرابیان در برگزاری اجلاسهای بین المللی برق بیش از آنکه برای برقیها فرصتی ایجاد کرده باشد کارکردی تبلیغاتی به خود گرفته است.
مهمترین معضل وزارت نیرو را بی برنامگی برای پایان دادن به اوضاع اسفنکاک صنعت برق می دانم. آنها که هستند بیش از آنکه جسارت تغییرات بزرگ را داشته باشند همچنان به حفظ شرایط موجود پرداخته و منتظرند از نهادهای حاکمیتی بالادست برای حل موضوع اقدام شود. تیم مدیریتی محرابیان هنوز به انسجام کامل نرسیده و تغییرات پی در پی و تصمیمات اتخاذ نشان می دهد به پختگی کامل نرسیده اند. صنعت برق مستمرا با بحرانهای مختلفی دست و پنجه نرم می کند و هنوز از پیک تابستانی خارج نشده به پیک زمستانی گرفتار می شود. بهره برداری شبکه با حاشیه تولید کمتر از چند صد مگاوات خطرناک بوده و افت فرکانس ناشی از کمبود برق به کیفیت برق آسیب می زند.
باید به کمک تیم مدیریتی وزارت نیروی دولت سیزدهم رفت وگرنه آنها توان از این بحران را ندارند. اقتصاد برق را باید جدی گرفت و از تمام ظرفیتها برای فعالسازی فرصتهای اصلاح آن استفاده کرد. سالها کم کاری در حوزه اقتصاد برق نتایج فاجعه باری بر جای گذاشته و انتظار تصمیمات جدی تر می رود.
بررسی عملکرد با آمار ارقان نمودار و جدول و تحلیل بدست میاد نه با انشا
وبعد از پایان دو سال سربازی بلا فاصله استخدام می شوند و خانم نجفی هم مجوز استخدام اینهارو تسهیل خواهد کرد
آقای صباغیان و کوچک و امیری وروغنی و...با کدام سابقه شدن معاون مدیر کل و مدیر کل
خانم زحمت کش چطور دوسال آخر خدمت شده مشاور معاون وزیر
خود خانم نجفی چطور شد معاون نیروی انسانی که این طور منابع انسانی رو به خاک سیاه نشونده ایشان تجربه ای تو منابع انسانی نداره
چرا به وعده هاشون عمل نمی کنن تمام نفرات خودشونو از طریق شرکت های پیمانکاری وارد سیستم کردن و از قانون ایثارگری استفاده وتبدیل وضعیت شدن بعضی هاشون با چند ماه سابقه تبدیل وًضعیت شدن وتمامی نیروهای قدیمی وپیمانکاری بدبخت همینطور بلاتکلیف مانده اند چرا تبدیل وضعیت راجب اینها اجرایی نمی شود وظیفه معاون منابع انسانی چیه
در بخش برق چکار کردید صنایع را به خاک سیاه نشاندیدوتمام هارت وپورتتون اینه که در بخش خانگی خاموشی برنامه ریزی شده نداشتید
در بخش آب چه گلی بسر این مملکت زدید آقای جوان بخت گزارش دهند اگر واقعا سواد این کاررو دارن
خدا وکیلی آقای محرابیان باید کلاه خوشو بزار بالاتر با این مدیریت صد من یه غاز
واگر واقعا ذره ای شرافت وتعهد کاری داشتند اصلا مسولیت این کار را قبول نمی کردن چون نه تخصصش را دارد ونه تعهد دارد
که گذشت زمان ثابت خواهد کرد
عیبها و ایرادات شبکه برق از ابتدا تا انتها که تولید انتقال توزیع ومصرف است دچار مشکل است.
تولید برق از آبی که خوراک دشتها در تقویت کشاورزی است و آب شرب مردم ، نشان از سرطانی دارد که بجان صنعت برق افتاده است.
اگر امروز اتفاق خاصی در کشور نیفتد تا پنج سال آینده وضعیت صنعت آب و برق در کشور بشدت بحرانی شده و ارکان مملکت را بقصد تخریب نشانه خواهد رفت.
اگر غربالگری اتفاق افتد و افراد توانمند صندلی نشین شوند این کار جواب نخواهد داد و زیرساختهای موجود یکی پس از دیگری نابود خواهند شد.
جناب محرابیان وقت بسیار محدود است
دوصدمن استخوان خواهد که صد من بار بردارد
جناب وزیر کار با آمارسازی پیش نخواهد رفت ، آمارهایی که بشما میدهند را قبول نکنید شاخص ها را نگاه کنید که کجا را نشان میدهند.
سبد اجرا باید پر و متنوع گردد و تماما بمیدان عمل رود.
ما را کلا ول کردن
ونمونه اش برق منطقه خراسان.سازمان بهره ور
ونمونه اش برق منطقه خراسان.نمونه اش معاون منابع انسانی که با مدرک کاردان اسناد پزشکی وارد شده الان از کدوم دانشگاه درپیتی مدرک کارشناسی ارشد گرفته شده معاون.فک کن معاون منابع انسانی خودش اعمال یه مدرک بالاتر رو رعایت نکرده.این بماند که یه آدم … دیکتاتوره.کل شرکت رو پر کرده از مدیران شوآفی...آدمای بیسواد شدن رییس آدمای باسواد و خوب انگیزه ای نمیمونه.کلی از مهندسای خوب این شرکت واسه همیشه مهاجرت کردن و جاشو این کوتوله ها گرفتن
تشکیل شرکت تعاونی مسکن و پیگیری مسکن کارکنان، انجام فرآیند طب کار برای تمامی کارکنان برای اولین بار از شروع پاندومی کرونا، پیگیری و اعمال ماده ۷۰ قانون بازنشستگی برای همکاران بازنشسته، پیگیری برای معیشت همکاران حتی بازنشستگان شرکت، صدور به موقع احکام کارگزینی تمامی کارکنان ، برگزاری هفتگی کمیته و کمیسیون های منابع انسانی و ...
با توجه به موارد اشاره شده، والحق و انصاف کارهای ایشان قابل مقایسه با هیچ یک از معاونین قبلی شرکت نبوده و انشاءالله با ادامه این روند، شاهد حفظ برتری برق خراسان در سطح کشور باشیم.
مدیرعامل بسیار ضعیف و باند ...و در مقابل تیم تبلیغاتچی بسیار بسیار قَدر که ضعف ها رو به عنوان دستاورد توو بوق و کرنا میکنن
تعارف نکنید...
به زودی پخمه های سفارشی که دورتان را گرفتند به سیاه چاله تاریخ روانه تان خواهند کرد مانند معاونین قبلی منابع انسانی که به دست یک عدد آقای دکتر باندباز به سیاه چاله تاریخ تبعید شدند..به همین زودی تاریخ تکرار خواهد شد.تاریخ مصرف معاونینمنابع انسانی در برق خراسان یک سال است.بخاطر دوست عزیزتان.اشتباهی حذف نکنید اصل کاری را حذف کنید آقای معاون.
همش نمایش.
بسه دیگه.
نه آب داریم نه برق.سدها خشک شدن نیروگاه ها نیمه تعطیل.
توروخدا به خودتون بیاین. بچه های ما آینده میخوان. بجای دعواها و نمایش های سیاسی به فکر آینده بچه هامون باشیم.
نیاز به آمار نیست
بنده طرفدار این دولت نیستم اما قطعی برق زمان روحانی در تابستان رو هنوز به یاد دارم !!!!
من شناختی نسبت به این وزیر ندارم اما همین که برقمون کل تابستون وصل بوده نشون از عملکرد مثبت نسبت به دولت قبل داره ...
شما.
انقد سطحی نگر نباشید.
معاون ..ومدیر کل ج….در توانیر
روابط عمومی ابفا و نمونه های متعدددیگر
مثالهای کاریابی جناب نیکزادبرای دوستانشان میباشد
عملکرددوساله وزیر ، در انتصاباتش مشخص است
افراد ضعیف، ضعیف تر از خودشان رو منتصب میکنند
همین یک مورد زیر را بررسی کنید و چنین انتصابی در دوران انقلاب نداشتیم. این انتصاب نشان میدهد که هرج و مرج تر از این نداریم و نمیدانم اسم این انتصاب را چه بگذاریم. همه چی را در خود دارد. وزارت نیرو دیگر جای امثال ما نیست. خود بنده در حال گرفتن مرخصی از وزارت نیرو هستم تا این بساط جمع شود.
در کل دوران وزارت نیرو ، پارتی و لابی تر از این مورد ندیدیم و نخواهیم دید.
کسی که حتی در وزارت نیرو کار کارشناسی نکرده و یک روز در وزارت نیرو نبوده ، حال بالادستی افرادی همچون ما شده است که سال ها در این وزارتخانه پووست انداختیم و الف را از ب تشخیص نمی دهد.
بله ، در دوران آقای محرابیان و رییس جمهور محترم ، چنین انتصابی واقعا همه را شگفت زده کرد.
کسی که در زمان منع استخدام از طرف وزیر نیروی وقت ، آقای اردکانیان و تحت هر نوع استخدام و هر تبصره،، در شرکت توزیع با امضای طلایی استخدام شد. حتی معاون وقت منابع انسانی توزیع تهران ، مکتوب به توانیر اعلام کرده بود که ایشان شرایط استخدام را ندارد و بگویید چه کنیم و چطوری استخدام کنیم!!! سپس با سفارشات تمام در کمترین زمان ممکن استخدام و سپس کارشناس و کارشناس مسئول و ... ، بله این فرد بدون یک روز سابقه مدیریتی ، یهو از توزیع تهران به مدیرکل وزارت نیرو رسید. ببینید ممکت به کجا میرود.
بدتر آنکه با این رزومه ، و در این دوران که یک شغل هم برای نخبگان مملکت وجود ندارد، ایشان را هیات علمی تربیت مدرس هم کردند. افتضااااااح تا کجااااااااااا
ما به کجا داریم پیش میرویم. واقعا اوضاع مملکت ؟!!!؟
حال باید دید وزارت نیرو به کجا میخواهد برود و سرنوشت ما دست چه کسانی رقم میخورد.
برق نیوز همین یک مورد را پیگیر شوید تا به اوضاع و عملکرد وزارت نیرو پی برید
ثانیا آقای دکتر میری از نخبگان صنعت برق و از متخصصین آینده داری است که از هم اکنون اثرات وجودی ایشان مبین انتخاب صحیح است
ثالثا همین دفتر تنظیم بازار قبلا چه بود و الان چه شد. قبلا جولانگاه نیروگاه داران و محل لابی و رشوه بگیری و ... بود. الان خوشبختانه دست بعضی ها کوتاه شد و افاضات می نویسند.
رابعا اگر صنعت برق ۵ تا میری داشت، نه تنها قیمت عادله برق در می آمد که در می اید، بلکه ظوف ۵ سال ناترازی برق به صفر می رسید.
این جوان دانا و مومن و متخصص امروز از ذخایر صنعت برق و آب است و انشالله خداوند به ایشان عمر طولانی عطا فرماید تا تخصص ایشان بکار آید.
چون چنین انتصابی تا کنون نداشتیم.
یا خودتان برای خودتان کامنت میگذارید یا کسی که به دهنش مزه کرده.
یک نفر از کارشناسی بخاهد کارشناس مسئول شود ، هزار تبصره و قانون و دستورالعمل برایشان میگگذارند ، حال ایشان!!
بله نوشتید آینده، یعنی خودتان هم قبول دارید که الان با پاارتی و لابی سمت گرفتند و در آینده ده سال دیگگر جای فکر در مورد انتصاب ایشان و نه در این سمت شاید بود .
دوم اینکه گفتید با خیلی چیزها برخورد شده و اایشاان موومن و ... ، فردی که انتصابش با پارتی باشد و درر جایگگاه امثال ما باشد ، پس بی عدالتی از همان انتصاب خودش مشخص است و مومن نباید با لابی و پارتی جای دیگگران بنشیند
نخبه ! خخخخخخخ . ایشان در توزیع تهران به عنوان کارشناس هم نمیپذیرفتند و در وزارت نیرو ، در حد کارشناسی هم قبول ندارند ، حالا شده متخصص؟
خودشان میدانند از کدام بند صعود کردند و همهه می دانند
ضمنا ، هزار متخصص و افراد با سواد که ایشان انگشت کوچک آنها نیست در وزارت نیرو است ، چرا یهو ایشان از کارشناسی پرید مدیرکلی.
هزار نخبه را می آوریم که باسابقه ای در سن ایشان استخدام هم نشدند
انسان مومن ، عدالت را از خودش شروع میکند.
فلان میکند و فلان میشود را خیلی ها گفتن و خیلی ها بزرگتر و متخصص تر از ایشان آمددند و کاری نتوانستند کنند
دو جا کار کردن هم احتمالا از عدالت ایشان و برای خدمت است.
ایشان هم جز آن دسته هستند که با پله دیگران یهو میرود بالا و به همان شکل نزول میکند. کافیستت دولت تغییر کند
هماانگونه که از نحوه کامنت مشخص است ، فقط اهل حرف های فلان کنیم و چنان هستیم ...
باید گرییست ...
یکی میاد حرف حقو میزنه چرا بهتون برمیخوره؟
بابا بذارین یکی به گوش وزیر برسونه بدونه مدیران محترم عاملش دارن فاتحه صنعت آب و برق رو باهم میخونن.
چرا هر کی نقد میکنه میخواین خفه اش کنید.حرف حق تلخه؟!!
بابا اوضاع خوب نیست.آقای وزییییر میشنوی صدامونو؟!!!
الحمدالله مشکلات در حال مرتفع شدن هست و اگر مشکلی هست ریشه یابی شده.
بی برنامگی تمام شد و برنامه ریزی در اولویت کارها است. ایشان با صداقت و دانش و تخصص دارند کار می کنند و انشالله خدا ایشان را حفظ کند.
خاموشی های دولت قبل یادتان نیست؟
اگر از آن زمان این برنامه ریزی ها می شد و شبکه توسعه می یافت آیا با این چالش ها روبرو بودیم؟
یادتان رفت که یک مشت مدیر خواب آلود سرکار بودند و کارها همه قفل بود و کسی به کسی نبود.
اصلا به دست استکبار برق را تعطیل کرده بودند و یک مشت آدم های خنثی می خواستند فقط مدیر باشند.
الان را ببینید که برق چگونه می درخشد.
خوب ها ماندند و ناتوان ها در جای دیگر استفاده شدند.
امروز می بینیم که چطور همه در میدان هستند.
خدا قوت به مدیران برق از مهندس حائری تا کردی و همه بزرگواران.
خدا قوت خدا قوت خدا قوت
مسکبر چرا با آی پی ایران نظر نمیدی؟
متاسفانه انتخاب های اشتباه مدیران کوچک که نمیتوانند افراد باسواد و باتجربه را تحمل کنند اوضاع شرکت های تخصصی برق را به فنا برده.هر کسی رذل تر،به ظن مدیران بی سواد،باسیاست تر و کارآمد تر. و هر کس بی سواد تر متاسفانه مقرب تر چون برای این عزیزان بی خطرتر است..همین چند وقت پیش یکی از نیروهای مورد لطف مدیرعامل و معاونت طرح و توسعه که اتفاقا در طرح تبدیل وضعیت ایثارگران از راننده به کارشناس تبدیل شد، در یکی از شرکت های برق منطقه موجب فوت جوانی در یکی از پست ها شد.و این آدم قاتل تا معاونت را برای خود دیده...واقعا تا کجا ما داریم پیش میرویم؟!!چه کسی میخواهد جواب خون جوانانی که با بی سوادی شما ریخته میشود بدهد؟چه کسی میخواهد جواب مهاجرت مهندسان نخبه صنعت برق را بدهد که بخاطر دل زدگی و بی انگیزگی دانش و مهارت خود را دو دستی تقدیم غرب میکنند؟تا کجا میخواهید پیش بروید؟!!صنعت برق با همت شما عزیزان به ویرانه تبدیل شده...بس نیست؟!!
برق تبریز بجای اصلاح خود و تغییر معاونین سفارشی خود، با تهیه فیلم های تبلیغاتی(رپرتاژ آگهی) و با صرف هزینه های سنگین و پخش در شبکه آموزش سیما، سعی در تطهیر خود دارد!
حالا خودش آمده وزارت نیرو یه سری ... هم با خودش آورده شده نور علی نور
چرا این این کتاب در مورد اطرافیان وزیر نیرو اجرا نمیشه .
بهشون میگیم این چه قانونیه میگن همه چی به منابع انسانی شرکتها بستگی داره یعنی در واقع قانون نیست و برای نورچشمیها اجرا نمیشه .
لعنت به ... که این یاروآورد رو کار .
درست مثل عمر ما گذشت
و حرام شد
دوست عزیز: تعاونی مسکن راه انداختن و بخور بخور های دوستانه و تیمی تعداد معاون و مدیر و دوست ورفیق که هنر نیست تازه یک کارشناس خبره توی این تیم نیست و این رویه قبلا هم بوده که همونم موفق نیوده مسکنی که باید مثلا در چند 10 سال قبل 15 میلیون تومان تمام میشده شده 20 میلیون تومان. طب کار هم پیشنهاد ایشان نبوده و صدور احکام و برگزاری جلسه کی بعنوان کار شاخص یک معاونی نیروی انسانی که کارشناس هم نیست می باشد.؟؟؟!!!! بزرگترین خلاف ایشان اینه که با سفارش خانم .... شده معاون .
خدابیامرز شهرستانی انقد ادعا نداره که این آقا داره.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «برق نیوز» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.