کد خبر: 59036
تعداد نظرات: ۲۲ نظر
۰۹:۵۳ ۲۷ /۰۵/ ۱۴۰۳

گزینه پیشنهادی وزارت نیرو چگونه کشور را از نعمت برق محروم کرد؟

در روز‌هایی که بحران کمبود برق کشور را با مشکل جدی روبه‌رو کرده و سبب قطع برق صنایع، قطع برق خانوار‌ها و خسارت‌های هنگفت مادی و حیثیتی به کشور شده، معرفی عباس علی‌آبادی برای وزارت نیرو، یکی از بزرگ‌ترین اشکال مسعود پزشکیان به امید‌هایی است که مردم به دولت او بسته بودند.

به گزارش برق نیوز، علی‌آبادی که کارنامه‌ای بسیار ضعیف و غیر قابل دفاع در وزارت صمت از خود بر جای گذاشت، برای سال‌ها مدیریت گروه مپنا را به عنوان متولی اصلی ساخت نیروگاه و صنعت برق کشور در اختیار داشت و بحرانی که امروز شاهد آن هستیم، بزرگ‌ترین دستاورد مدیریت او بر مپناست. انتخاب علی‌آبادی برای وزارت نیرو به مفهوم تشدید بحران بی‌برقی و تضمین ناکامی دولت پزشکیان است و دود چنین انتخابی، چهار سال دیگر به چشم مردم ایران می‌رود کما این‌که امروز، دود سال‌ها مدیریت وی بر مپنا در حال سوزاندن مردم در جهنم تابستانی امسال است.

برای بررسی کارنامه مدیریت او، همین بحران بی‌برقی امروز به اندازه کافی، بیان‌گر شاخص مدیریتی و توان اداره علی‌آبادی است، اما موضوعی که شاید در هنگام انتخاب او مورد توجه قرار نداشته، یا تیم پزشکیان اطلاعی از آن نداشته، یکی از بزرگ‌ترین خیانت‌هایی است که به دست علی‌آبادی علیه منافع ملی و اقتصادی کشور و مردم رقم خورد.

در سال ۱۳۹۵، دولت روحانی که چشم‌انداز آتی بحران برق را می‌دید و از نزدیک شاهد ناتوانی مپنا در تامین وعده‌هایش در زمینه نیروگاهی بود، موفق به عقد قراردادی بزرگ برای ساخت هفت نیروگاه سیکل ترکیبی با ظرفیت ۶ هزار مگاوات نیروگاه برق و با به ارزش ۴.۲ میلیارد دلار شد. از این قرارداد با نام بزرگ‌ترین قرارداد پسابرجامی کشور یاد می‌شد که اگر دست‌های آلوده، اجازه اجرای آن را می‌داد، امروز نه برق صنایع کشور قطع بود، نه مردم با قطعی برق روبه‌رو می‌شدند و نه در نهایت بحران بی‌برقی سبب به بازی گرفتن حیثیت کشور می‌شد.

قرارداد ۴.۲ میلیارد دلاری دولت روحانی با شرکت یونیت‌اینترنشنال یکی از شرکت‌های موفق ترکیه‌ای در زمینه ساخت نیروگاه منعقد شد. این شرکت، به جز خود ترکیه، تجربه عقد قرارداد و اجرای کار را در کشور‌های مختلف دنیا و منطقه از جمله ایتالیا و چند کشور اروپایی داشته و حضور آن در ایران می‌توانست مسیر حضور دیگر شرکای منطقه‌ای و خارجی را در کشور هموار کند.

نیروگاه‌ها با توجه به طرح توسعه‌ی پایدار ملی، قرار بود در هفت منطقه کشور ساخته شوند و ۱۰ درصد نیاز کشور با برق را تامین کنند. هم‌چنین برخورداری این نیروگاه‌ها از سیکل ترکیبی، راندمان آن را به شکل چشمگیری افزایش می‌داد و در حالی که متوسط بازدهی در نیروگاه‌های کشور، تنها ۳۲ درصد است، راندمان نیروگاه‌های در نظر گرفته‌شده در این قرارداد به ۶۰ درصد می‌رسید.

شرکت طرف قرارداد نیز، برای ایرانی‌ها، ناشناخته نبود. یونیت‌اینترنشنال در زمان جنگ ایران و عراق، ۵ نیروگاه در کشور ساخته و بهره‌برداری رسانیده بود، که این نیروگاه‌ها هم‌چنان در تولید برق کشور، نقش به سزایی دارند.

به نظر می‌رسید، همه چیز خوب پیش می‌رفت تا گروه مپنا به ریاست عباس علی‌آبادی، به جهت حفظ منافع و انحصار خود بر صنعت برق کشور و چنبره زدن بر پول‌های حاصله از برجام، به مخالفت با ورود سرمایه‌گذار خارجی به کشور پرداخت. این یکی از بزرگ‌ترین خیانت‌ها به کشور بود که تنها به جهت حفظ منافع انحصاری و رانتیر گروهی پرنفوذ انجام شد و مخالفان قدرتمند دولت روحانی نیز با آن همراه شدند.

گروه مپنا با هدایت شخص علی‌آبادی، با هزینه صد‌ها میلیون تومان از بودجه بیت‌المال، کمپینی رسانه‌ای و سیاسی علیه بزرگ‌ترین قرارداد پسابرجامی کشور به راه انداخت. علی‌آبادی با توجه به ارتباطات سیاسی و جناحی خود در مجلس و گروه‌هایی، چون بسیج دانشجویی، هم‌چنین رسانه‌هایی مانند کیهان و رجانیوز و مشرق، همه این ارتباطات را به کار گرفت و بسیج کرد تا آتش‌تهیه‌ای علیه منافع کشور به راه اندازند.

این در حالی بود که عقد قرارداد ۴ میلیارد دلاری وزارت نیروی روحانی، به شدت زیر ذره‌بین کشور‌های غربی و اسراییل قرار داشت و فشار شدیدی به ترکیه و شرکت یونیت‌اینترنشنال از سمت طرف‌های غربی مخالف برجام وارد شد تا از قرارداد عقب‌نشینی کند. آن‌ها نگران رشد اقتصادی ایران و باز شدن راه سرمایه‌گذاری خارجی در ایران بودند و علی‌آبادی و مخالفان برجام در داخل نیز با مواضع ضدایرانی اسراییل و کشور‌های غربی همصدا شدند و از امکانات سیاسی و رسانه‌ای و اقتصادی خود برای پیشبرد هدف اصلی اسراییل و کشور‌های ضدایرانی که شکست اقتصادی ایران بود، استفاده کردند.

آتش تهیه فرآهم‌شده از سوی مپنا با هدایت علی‌آبادی علیه شانس کشور برای تامین برق، تا جایی پیش رفت که هم‌خطان سیاسی علی‌آبادی در مجلس علیه قرارداد وارد عمل شدند، بسیج دانشجویی با خطابه‌ای تند علیه ورود سرمایه‌گذاری خارجی به کشور موضع گرفت و خواستار استفاده از "توان داخلی" به جای سرمایه‌گذاری خارجی شد، رسانه‌های جریان مخالف برجام نیز هر روز علیه شرکت یونیت‌اینترنشنال و وزارت نیرو اقدام به درج گزارش‌های رسانه‌ای و رپرتاژ تبلیغاتی کردند که هزینه تمام این اقدامات را از سمت مپنا تامین می‌شد.

مدیریت مپنا از تمامی ارتباطات خود استفاده کرد و با گسیل کردن مدیران تحت نفوذش در مپنا، به کمیسیون‌های مجلس، نهاد‌های اطلاعاتی و نظارتی و مجمع تشخیص مصلحت نظام، کوشید تا مسیر حضور سرمایه‌گذار خارجی و توانمند را در بخش نیروگاهی کشور مسدود کند تا به مانند خودروسازی کشور، بدون رقیب بتواند انحصار کامل خود بر صنعت برق را تحمیل کند و مسبب وضعی شود که امروز در کشور می‌بینیم.

در نهایت علی‌آبادی خود وارد میدان شد و در مصاحبه‌های مختلف، بی‌دلیل به قراردادی که می‌توانست مشکل برق کشور را حل کند، تاخت و تلاش کرد تا با ظهور یک رقیب جلوگیری کند تا با مقایسه عملکرد شرکت ترکیه‌ای روشن نشود که در سال‌های مدیریت وی بر مپنا چه بلایی بر سر منابع مالی و اقتصادی کشور آمده است

علی‌آبادی پس از آتش تهیه علیه بزرگ‌ترین قرارداد پسابرجامی ایران، برای محکم‌کاری، نامه‌ای تنظیم و تدوین کرد و به نهاد‌های اطلاعاتی و امنیتی و دفتر رهبری فرستاد و مدعی شد که ساخت نیروگاه از سوی شرکت ترکیه‌ای یک "تهدید امنیتی" در زیرساخت‌هاست و وزارت نیرو باید پاسخگوی سپردن ساخت نیروگاه در کشور به طرف خارجی باشد. کسی هم نپرسید که پس چگونه در همه جای جهان، واگذاری ساخت نیروگاه به شرکت‌های مختلف خارجی، امری رایج و متداول است.

در نتیجه کمپین رسانه‌ای و سیاسی و نامه‌نگاری‌های علی‌آبادی و مپنا، در نهایت بزرگ‌ترین قرارداد پسابرجامی ایران با شکست روبه‌رو شد و امروز کشور با حدود ۱۰ هزار مگاوات کمبود برق روبه‌روست که تنها قرارداد یونیت‌اینترنشنال می‌تواند نیمی از آن را جبران و راه را برای حضور شرکت‌های دیگری باز کند تا کشور امروز با مشکل تامین برق روبه‌رو نباشد. با شکست قرارداد در پی تلاش‌های علی‌آبادی، مپنا هم‌چنان بدون هیچ رقیب و پاسخ‌گویی، صنعت نیروگاهی و برق کشور را در اختیار گرفت و بدون هیچ دستاوردی با ادعای "استفاده از توان داخلی" که هرگز معلوم نشد کجاست، بحران امروزی را به وجود آورد.

این‌که مسعود پزشکیان فردی را برای وزارت نیرویش به مجلس معرفی کرده که کارگردان این خیانت علیه کشور و منافع ملی است، در بهترین حالت احتمالا از ناآگاهی و غفلت وی و تیمش بوده است. امید این‌که انتشار این گزارش تحقیقی، سبب شود تا یا رییس دولت انتخاب خود را پس بگیرد یا مجلس، بدون توجه به جناح‌بندی سیاسی، به فکر منافع کشور باشد و این انتخاب اشتباه برای وزارت نیرو را پاک کند.

 


منبع: رویداد ۲۴

ارسال نظرات قوانین ارسال نظر
لطفا از نوشتن با حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.
از ارسال دیدگاه های نا مرتبط با متن خبر، تکرار نظر دیگران، توهین به سایر کاربران و ارسال متن های طولانی خودداری نمایید.
لطفا نظرات بدون بی احترامی، افترا و توهین به مسئولان، اقلیت ها، قومیت ها و ... باشد و به طور کلی مغایرتی با اصول اخلاقی و قوانین کشور نداشته باشد.
در غیر این صورت، «برق نیوز» مطلب مورد نظر را رد یا بنا به تشخیص خود با ممیزی منتشر خواهد کرد.
نتیجه عبارت زیر را وارد کنید
=
captcha
انتشار یافته: ۲۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۲:۴۲
ممنون از انتشار این گزارش.
متاسفانه میدانیم دولتهایمان هرگز بفکر مردم نبودن. گاهی کاری هم کردن جهت حفظ منافع حکومتی بوده است. جناح بازیها هم جنگ زرگریه.
همشون سرشون در یک آخوره، متشکل از مپنا، ایران خودرو، شستا، فولادیها، پتروشیمی، ایمیدرو، ....
اگر مسیر سیاسی هموار باشه، میشه کرسنت. اگرم نشه، دکلهای حفاری گم میشن.
درنهایت علی آبادیها دهه ها با پوزخند بر کول مردم با منت سوارن و پیاده بشو هم نیستن
پارسا
سلام

۱- مبلغ ۴.۲ میلیارد وجود داشت و قراداد منعقد نشد؟
۲- رقم پیشنهادی در مقایسه با قیمتهای جهانی وداخلی مطلوب بوده؟
۳- ۱۶۰۰۰ نفر از بهترین های جامعه مهندسی و نخبگانی کشور که در مپنا فعال هستند و در بدترین شرایط اقتصادی کشور پای کار موندن توان اجرای پروژه مذکور رو ندارند؟
۴- دولت که این مبالغ رو داشته چرا بدهیش رو به مپنا نپرداخته که به کارخانجات گروه تزریق بشه و مواد اولیه تامین کنند و مجبور نباشند با کمتر از 20% ظرفیت تولید کنند؟
سالها دل طلب جام جم از ما می‌کرد وانچه خود داشت ز بیگانه تمنا میکرد .
ناشناس
1 اونموقع 4.2 نبود، الان 35 میلیارد هست؟
2- بله. مپنا کیلوواتی بالای 1000 دلار میگیرد. اما این شرکت 700 دلار میگرفته.
3- چرا ایران خودرو با اونهمه نخبه که پای کار هستن توان ساخت یه ماشین درست حسابی ندارن؟ اگر عقلتو به کار بندازی میفهمی مسئله نیروها نیستن، مسئله مدیریته
4- واقعا دولت رو از مپنا جدا میدانید؟ دولتها دهه هاست دارن به مپنا و توابعش انحصاری پروژه میدن. حالا مپنا طلبکار هم شده؟ از کی؟ از صاحبش؟ خیالت راحت. مپنا مشکل مالی نداره. مشکل امثال مپنا تفکر رانت و انحصارگرایی بواسطه ساختار اقتصادی و مدیریتیه. مپنا و شبیه اون هیچوقت متضرر نمیشن. فقط در میزان اختلاسی که بین سهامدارن اصلی (نه بورسی) توزیع میشه یخورده تفاهم ندارن.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۳:۲۴
متن عالیه
اگر آقای علی آبادی (و وکیل های که بکارگرفت)
اجازه میداد اون سرمایه خارجی وارد کشور شود کای منفعت میبردیم
از تامین برق و ایجاد اشتغال و توسعه امنیت

قطعا یکی از بدترین اقدامات دوره مدیریت ایشان همین هوا کردن قرارداد یونیت بود

آیا در این دنیا یا اون دنیا روزی میرسد که پاسخ اعمال زیانبارشان را پس بدهند؟
ناشناس
همان موقع مپنا کتبا اعلام کرد حاضراست با ده درصد زیر قیمت یونیت کار کند اما چون پشت پرده قرارداد ریونیت رانتهای پنهان واشکاری وجود داشت نگذاشتند کار به مپنا داده شودوبعد یونیت چندین نفر از مسیولین رده بالا وزارت را نیرو به ترکیه برده ودر هتل کشتی بزرگ خود پذیرای کردند ونمک گیرشان کرد ازیونیت نیروگاهی در نمی امد در همان زمان مپنا ساخت نیروگاه رمیله عراق را شروع کرد که هم اکنون حدود 2000000 مگاوات تولید دارد
ناشناس
پاسخ خیانت به یک کشور در مملکت ما وزیر شدنه.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۷ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۷:۱۸
جالب بود
اقدمی
Germany
۲۷ مرداد ۱۴۰۳ - ۲۲:۵۸
این مطالب اگه اتفاق افتاده چرا شرکت یونیت اینتر نشنال از علی آبادی شکایت نکرده که الان در حال اخذ رای اعتماد از مجلسه ؟
ناشناس
مگه زنگنه وزیر نفت نشد؟ اینم مثل اون. این از اون بدتر، اون از این بدتر. همه از هم بدتر. لیک مسئله ما امریکاست
حامي پزشکيان
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۱۹
در اصل ايشان بايد پشت ميله هاي زندان باشد جناب آقاي پزشکيان
من به جرات مي توانم بگويم تمامي اين نهاد ها را ايشان با دادن هديه بخوانيد سکه خريده بود اگر تحقيق نماييد به مقدسات قسم به آن خواهيد رسيد
ناشناس
علي آبادي واقعا اين کاره بود و در دفاتر وزرا ... پخش مي کرد
ناشناس
علی آبادی کرسی دانشگاهی هم به همین شکل تصاحب کرده. میرفت به اساتید پروژه میداد تا راهو براش باز کنن. دانشگاه مالک اشتر، نخبگان نیروهای مسلح، دانشگاه تهران، دانشگاه خواجه نصیر... مپفن، مصیر و مزخرفاتی از این دست
وزارت نيرو
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۰
آقاي دکتر پزشکيان جلوي ضرر را هر وقت بگيري سود بردي
ناشناس
فکر کردی پزشکیان حافظ منافع منو شما و بچه هامونه؟ فقط یکبار به کانالی که ایشونو تایید کرد فکر کنید همه چیز دستتون میاد
بنده خدا
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۴۰۳ - ۰۷:۳۷
ه نظر می‌رسید، همه چیز خوب پیش می‌رفت تا گروه مپنا به ریاست عباس علی‌آبادی، به جهت حفظ منافع و انحصار خود بر صنعت برق کشور و چنبره زدن بر پول‌های حاصله از برجام، به مخالفت با ورود سرمایه‌گذار خارجی به کشور پرداخت. این یکی از بزرگ‌ترین خیانت‌ها به کشور بود که تنها به جهت حفظ منافع انحصاری و رانتیر گروهی پرنفوذ انجام شد و مخالفان قدرتمند دولت روحانی نیز با آن همراه شدند.

گروه مپنا با هدایت شخص علی‌آبادی، با هزینه صد‌ها میلیون تومان از بودجه بیت‌المال، کمپینی رسانه‌ای و سیاسی علیه بزرگ‌ترین قرارداد پسابرجامی کشور به راه انداخت. علی‌آبادی با توجه به ارتباطات سیاسی و جناحی خود در مجلس و گروه‌هایی، چون بسیج دانشجویی، هم‌چنین رسانه‌هایی مانند کیهان و رجانیوز و مشرق، همه این ارتباطات را به کار گرفت و بسیج کرد تا آتش‌تهیه‌ای علیه منافع کشور به راه اندازند.

این در حالی بود که عقد قرارداد ۴ میلیارد دلاری وزارت نیروی روحانی، به شدت زیر ذره‌بین کشور‌های غربی و اسراییل قرار داشت و فشار شدیدی به ترکیه و شرکت یونیت‌اینترنشنال از سمت طرف‌های غربی مخالف برجام وارد شد تا از قرارداد عقب‌نشینی کند. آن‌ها نگران رشد اقتصادی ایران و باز شدن راه سرمایه‌گذاری خارجی در ایران بودند و علی‌آبادی و مخالفان برجام در داخل نیز با مواضع ضدایرانی و کشور‌های غربی همصدا شدند و از امکانات سیاسی و رسانه‌ای و اقتصادی خود برای پیشبرد هدف اصلی...که شکست اقتصادی ایران بود، استفاده کردند.
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۸ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۱:۲۱
بهتر است در این قبیل گزارش‌ها از نگارنده خواسته شود تا لینک‌های دسترسی به مستندات را به گزارش اضافه کند.

مثلاً لینک مقاله کیهان یا مصاحبه و نامه علی آبادی یا خطابه بسیج دانشجویی یا موضع یونیت اینترنشنال در مورد این قرارداد ..

معمولاً در سایت‌های خبری حرفه‌ای این لینک‌ها در گزارش موجود است.

با تشکر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۵۸
آه از اين شهر ريايي که در اين شهر دو روي
روزها شهنه وشب باده فروشند همه
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۲۹ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۴
مپنا توان احداث نیروگاه را ندارد یا دولت پول آن را ندارد !
بدهی دولت به مپنا چقدر است؟!
چرا مپنا به راحتی برای صنایع نیروگاه می سازد؟!
قرارداد نیروگاه سیریک مگر با روسها منعقد نشده است چرا پیشرفت ندارد؟!
واقعا فکر می کنید تزک و روس و عرب و عجم بدون پول به خاطر یک سری دلال نیروگاه می سازند!
سید علی
Iran (Islamic Republic of)
۳۱ مرداد ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۵
چرا این همه کارشناس توصنعت برق که باید مدیر توانمندی باشه یه آدم ما موفق میارن که نابود کنه صنعت برق رو
ناشناس
هدف منو شما، با اون بالایی ها فرق داره
ناشناس
سازمان توسعه برق در همان زمان باقرارداد نیروگاه سیریک توسط روسها وقرارداد یونیت مخالفت میکرد ولی چیت چیان مدیرعامل را تغییر داد تا طرز طلب قرادادها را امضا کندالان التماس مپنا میکنند که بیاید نیروگاه سیریک را بسازد
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۲ شهريور ۱۴۰۳ - ۲۳:۰۲
بازنشسته کردن مدیرعامل برق حرارتی و نیروگاه بیستون... در منطقه غرب کشور ...